jueves, 20 de noviembre de 2008

Lectura "obligatòria"

L'any 2007 en Jordi Sierra i Fabra, escriptor barceloni, va guanyar el Premi Nacional de Literatura Infantil y Juvenil que concedeix el Ministerio de Cultura amb el seu llibre titulat Kafka i la muñeca viajera.
Aquesta novel·la està inspirada en un episodi real de la vida de Franz Kafka que el portà a convertir-se

en un "carter de nines".


Franz Kakfa, escriptor,i una nena alemanya, Elsi, són els protagonistes d'aquesta obra tan tendre.
Kafka un any abans de morir a causa de la tubercolosis, passejava pel parc Steglitz de Berlín on va trobar una nena que plorava desconsoladament a causa de la pèrdua de la seva nina, però Kafka li va explicar que la seva nina se'n havia anat de viatge i que a través d'ell, carter de nines, estarien en contacte a través de les cartes que li enviava la nina.
Així durant tres setmanes van anar escrivint i entregant les cartes en nom de la nina viatgera de la nena.


Us la recomano de veritat, és obligatòria per tot aquell bon lector.
No té límit d'edats, ja que pot entusiasmar a un nen de 11 anys com a una persona adulta.

Espero que el llegiu i en feu algun comentari.

martes, 29 de abril de 2008

Recomenació d'abril

L'últim patriarca



L'últim patriarca
és la història d'una rebel·lió personal contra un ordre establert des de fa milers d'anys. També és una mirada lúcida sobre les víctimes i els botxins que en són partíceps.Mimoun i la seva filla neixen per complir el paper que el patriarcat els ha assignat, però uns canvis en les circumstàncies que els envolten seran decisius per propiciar el capgirament de l'ordre de les coses.


Aquesta és una història familiar, una història on les contradiccions internes dels personatges afloren per marcar unes relacions fetes de desencontres. Una història definida pel trencament que suposa la separació.La filla de Mimoun Driouch narra la seva vida des que ell neix fins que ella està a punt de començar la universitat. Ella vol entendre què ha fet del seu pare el tipus de persona que és, quines circumstàncies l'han convertit en una figura autoritària i dèspota, al mateix temps que inicia diversos intents per desfer-se del pes que té en la seva vida.

A partir d'un magistral i intencionat ús dels recursos propis de la tradició oral, l'escriptora Najat El Hachmi construeix una faula moderna que inclou moments de gran tendresa i moments d'un brutal dramatismem, tot amanit amb un sentit de l'humor que ratlla la corrosió. El resultat és un tipus de novel·la que, tant pels conflictes tractats com per la forma literària d'abordar-los, fins ara ha estat inèdit en la literatura catalana.

Najat El Hachmi Buhhu va néixer al Marroc l'any 1979, quan el seu pare ja havia emigrat a Catalunya, i als vuit anys va anar a viure a Vic. És llicenciada en filologia àrab per la Universitat de Barcelona. Col·labora com a tertuliana radiofònica al programa L'Oracle de Xavier Grasset a Catalunya Ràdio i esporàdicament publica articles a la premsa escrita. Escriu des dels onze o dotze anys, al principi com un entreteniment, però a poc a poc l'escriptura es va convertint en una via per canalitzar la inquietud de sentir-se de dos llocs alhora i en una manera d'acostar aquests dos mons a què pertany. El 2004 va publicar el llibre de narracions Jo també sóc catalana a Columna.

PREMI RAMON LLULL 2008

martes, 1 de abril de 2008

Recomenació del mes









Isabel-Clara Simó







Rosario: vull que et quedis per sempre amb mi. Vull que les teves cèl.lules es barregin amb les meves.



Vull tenir amb tu la còpula més immensa, més total, més completa que mai s’ha tingut. Vull que tu i jo siguem un de sol.


Aquest és un fragment del nou llibre d’Isabel Clara Simó.

On son els límits de l’amor?

Al llarg de la novel.la anirem coneixent com Blai un noi no gaire espavilat es converteix en un moment donat en caníbal. Aquest gir que fa el protagonista és una de les parts més interessants de la novel.la. Isabel Clara Simó construeix i crea molt bé el personatge que el fa creïble en tot moment.

Blai és un personatge sense aspiracions que després de deixar els estudis comença a treballar en un escorxador, tot i que no li agrada el seu ofici. Tres anys més tard, Blai comença com a ajudant de cuina al bar "La Cantonada" fins a convertir-se en un xef reconegut. La seva vida resulta una xic grisa fins el dia que coneix la Rosario, una prostituta colombiana, de qui s'enamora com no s'ha enamorat mai anteriorment.

L'antropofàgia, un dels últims tabús de la societat, s'exposa en el llibre com una culminació de l'amor.





lunes, 4 de febrero de 2008

Recomanació del mes

Aquest mes us recomenem El Cel engabiat, una novel·la de Chistine Leunens. El títol original d'aquesta obra és Five poems for Elsa.

Quatre cèntims de l'autora

Chistine Leunens va nèixer a Hartford, Connecticut (Estats Units), de mare italiana i pare belga. Després de graduar-se a la Universitat de Carolina del Nord, va anar a viure a Europa amb la intenció de convertir-se en escriptora, però va acabar sent un model de prestigi.
El seu èxit li va permetre deixar la professió de model i dedicar-se a la cria de cavalls a la regió francesa de la Picardia, on va començar a escriure la seva primera obra de teatre i després també ha escrit guions i novel·les com aquesta que us recomenem.
Actualment, viu a Normandia on està acabant la seva tesi per la Universitat de Harvard.

Argument de la novel·la

Quan Àustria és annexionada al Tercer REich, Viena encara és una ciutat bonica i tranquil·la.
Johannes és un adolescent que, per desesperació dels seus pares, queda fascinat per la doctrina nazi que s'imparteix a les escoles, i la seva més gran il·lusió és enrolar-se a les Joventuts Hitlerianes. Ja en plena guerra, l'envien cap al front, on és ferit, Johannes, horroritzat per l'aspecte de la seva cara, no s'atraveix a enfrontar-se a l'exterior. Passa les hores mortes tancat a casa, escoltant-ne els sons i sorolls, i descobreix una cosa que els seus pares han mantingut en secret: tenen una jove jueva amagada darrere un envà. Elsa i Johannes començaran la més complexa i perillosa d eles relacions, mentre la guerra s'aguditza i el món sencer busca la forma de sobreviure a l'horror.
Una història èpica de grans passions i mentides perilloses, d'amor i de guerra, narrada amb una ploma mestra que despulla els racons més ocults de l'ànima humana.

jueves, 24 de enero de 2008

Recomenació del mes

Aquest gener us convidem a fer una lectura de Mercè Rodoreda, ja que l'escola també farà algunes activitats relacionades amb l'autora i les seves obres en motiu del seu aniversari.

La plaça del diamant

La història es desenvolupa a Barcelona amb el rerefons de l'arribada de la República i de la Guerra Civil, narra la història de la Natàlia, una jove com d'altres de la seva època, que accepta sense rondinar tot allò que la vida, i el seu marit Quimet, li imposa.

Natàlia, una noia tímida i ingènua, va conèixer en una nit en el ball de la plaça del Diamant en Quimet.
A partir d'aquest moment la vida de Natàlia canvia per sempre, però la història no acabava amb la companyia d'en Quimet sinó d'un altre home que ara no desvetllarem qui és.

Des de la biblioteca us animem a llegir-la perquè és un clàssic de la literatura catalana molt gratificant.